Arkkitehti
Vesa
Arosuo
Arkkitehtitoimisto
Arosuo arkkitehdit Oy
Arkkitehti safa, toimitusjohtaja ja pääosakas
Tyylisuunta
Skandinaavinen, hygge
Tallvik edustaa aikaa kestävää pohjoismaista arkkitehtuuria. Sen on suunnitellut lahjakas ja arvostettu turkulainen SAFA-arkkitehti Vesa Arosuo tuttuun tinkimättömään ja tulevaa asukasta kunnioittavaan tyyliinsä.
Arosuo on rautainen ammattilainen ja tunnettu turkulainen arkkitehti, jolla on jo lähes kolmen vuosikymmenen kokemus ja näkemys suunnittelutyöstä. Oman arkkitehtitoimistonsa Vesa perusti vuonna 2011, jota ennen hän vaikutti Schauman Arkkitehdit Oy:ssä osakkaana. Pitkän uransa aikana hän on ehtinyt saamaan työstään paljon tunnustusta ja voittamaan useita suunnittelukilpailuja.
Arkkitehdin opinnot Vesa on suorittanut Tampereen teknillisessä korkeakoulussa (nykyisin Tampereen teknillinen yliopisto) ja Tanskassa, jossa hihaan tarttui innostus hyggeilystä.
Arosuon työn tunnistaa skandinaavisesta otteesta, jossa on mukana ripaus lämminhenkistä ja kotoisaa tanskalaista hyggeä. Suunnittelun lähtökohtana hän pitää tilaa, jonka on luotava puitteet viihtyisälle yhdessäololle ja sujuvalle arjelle. Tämän lähtökohdan pohjalta oli helppo antaa Vesan käsiin myös Tallvikin suunnittelu.
ARKKITEHDIN SANOIN
Hyvän suunnittelun lähtökohta on minusta loppukäyttäjän ymmärtäminen. Monia arjen pieniä haasteita pystytään ratkaisemaan ja helpottamaan jo suunnitteluvaiheessa, jolloin lopputulos palvelee käyttäjäänsä paremmin. On tärkeää, että kaikki asunnon osat palvelevat mahdollisimman hyvin tarkoitustaan.
Jo suunnittelun alkutaipaleilta oli selvää, että Tallvikissa tulisi ottaa kaikki ilo irti kauniista Littoistenjärvestä – onhan tontin sijainti täysin poikkeuksellinen. Järvi ja rinteen topografia vaikutti myös talojen sijoitteluun, sillä kaikilla Tallvikin asukkailla tuli olla yhtäläinen oikeus nauttia upeasta järvimaisemasta. Siitä syystä myös ikkunapinta-ala haluttiin maksimoida koko asunnon leveydeltä. Vaikka joku saattaa ihmetellä miksei olohuoneen yhteydessä ole parveketta järven suuntaan, on sille järkevä syy. Mikäli olohuoneen jatkeeksi olisi rakennettu parvekkeet, näkymä ei olisi järven suuntaan enää esteetön. Asuntojen väliset seinät blokkaisivat näkymää sivuille ja kaide taas katkaisisi muuten esteettömän kauniin näkymän yläkerrasta. Tästä syystä etupihan katettu terassi/terassit on haluttu tuoda aurinkoiselle etelän puolelle, jossa se on loogisesti keittiön lähellä helpottamassa kesän grillaushetkiä. Oleskeluterassit haluttiin alakerran yhteyteen, jossa asukas saa nauttia siitä koko asunnon leveydeltä upeissa järvimaisemissa, vilvoitella löylyjen välissä tai pulahtaa päivän päätteeksi vaikka ulkoporealtaan poreisiin.
Rinteeseen sijoiteltujen talojen arkkitehtuuri leikkii mustan ja valkoisen kontrastilla antaen tilaa kuitenkin myös sitä ympäröivälle luonnolle. Loivat pulpettikatot laskevat rinteen mukaisesti niin, ettei kenenkään tarvitse katsella toisen talon kattoa ja siten ne sulautauvat paremmin myös järvimaisemaan.
Koska nyt suunniteltiin jotain täysin valtavirrasta poikkeavaa, piti kokonaisuus viimeistellä upeilla yksityiskohdilla. Tallvikin asukkailla on käytössä paitsi oma hiekkaranta myös yhtiön yhteinen lämmitetty ja paneloitu uimahuone laiturin nokassa. Arkkitehtuurillisena erikoisuutena yläkerran pinta-ala on alakertaa suurempi, ja siten yläkerran makuuhuone ja olohuone leijuvat alakerran terassin päällä ilman tukirakenteita muodostaen alaterassille osittaisen katoksen.
Kohteen suunnittelija, arkkitehti SAFA